Türkçe

Şebekede jeneratör kullanırken regülatör nasıl bağlanmalıdır?

Şebekede jeneratör kullanırken regülatör nasıl bağlanmalıdır?

Neredeyse her türlü elektronik sistemde kullanılan regülatörler, jeneratörlerin kullanıldığı şebekelerde de kullanımına başvurulan elemanlardandır. Çoğu sistemde yer alıp sistemin verimliliğini koruyan ve oluşabilecek sorunları minimuma indirmeye yarayan regülatörler ile ilgili gelen sorulardan birisi de “Şebekede jeneratör kullanırken regülatör nasıl bağlanmalıdır?” sorusudur. Bu yazımızda, söz konusu soruya yanıt arayacağız.
 
Regülatör Nedir?
 
Öncelikle sorumuzla ilgili çok önemli bir soruyla başlayalım: Regülatör nedir? Kısaca tanımlamak gerekirse: Regülatör, alçak gerilim sistemlerinde enerjinin az veya çok gelmesi gibi dengesizlik durumlarında gerilim regülasyonunu sağlayan, yani gerilimi düzenleyen, cihazlara verilen addır. Şebeke gerilimindeki dengesizlikleri düzenleyen regülatör, verimin düşmesini engeller ve cihazların hasar almasını ya da arızalanmasını önler. Bu sebeple elektronik sistemlerde regülatör kullanımı fazlasıyla önemlidir.
 
Regülatör; frekans, güç, hız, basınç, gerilim ve akım gibi fiziksel büyüklükleri belirli bir düzeyde sabit tutar, eğer bir dengesizlik olursa bu dengesizliği çözer. Bunun dışında, regülatörler; elektronik koruma sistemi vasıtasıyla ayar dışındaki gerilimlerdeki düşme ve yükselmelerde de çıkış gerilimini elektromekanik olarak kesip oluşabilecek herhangi bir hasarı önler. Bu özelliği sebebiyle bilgisayar, faks makineleri, laboratuvar cihazları, ev ve aydınlatma sistemleri gibi şebekelerde regülatör kullanımına başvurulur. Dolayısıyla, regülatörler sayesinde hayatımızdaki çoğu elektronik cihazı minimum sorun ile kullanabiliriz. Regülatörlerin olmadığı ya da sistem için yeterli olmadığı durumlarda arızalar ve verimlilik kaybı olabilir.
Aşırı gerilim koruyuculuğu olmayan regülatörlerin aşırı gerilimlerde kullanılmaları önerilmez. Regülatörlerin en çok kullanıldığı sistemler trafo mesafelerinin çok uzak olduğu kırsal kesimler ile organize olmayan sanayi bölgelerinde yer alıp fabrikalarla aynı trafoyu kullanan sistemlerdir.  
 
Şebekede jeneratör kullanırken regülatör nasıl bağlanmalıdır?
 
Şebekede jeneratör kullanırken regülatör bağlamak için ilk olarak neyin önce neyin sonra bağlandığını bilmek gerekir. İlk olarak voltaj regülatörü bağlanmalı, ondan sonra jeneratör bağlanmalıdır. Bazı durumlarda regülatörü jeneratörden sonra çalıştırmak gerekebilir; bu tarz durumlarda aklınızdan çıkarmamanız gereken şey 300kVa’dan düşük kapasiteli jeneratörlerin dengesiz bir voltaj ve frekans ürettiğidir. Dolayısıyla, böyle bir jeneratör regülatörden önce çalıştırıldığı takdirde regülatörün “Jeneratör regülatörden önde” parametresi etkinleşir. Bu parametre sayesinde voltaj düzeltmesi 20 milisaniyeden 200 milisaniyeye çıkacaktır. Bu eylemi gerçekleştirmedeki maksat jeneratörün kendi voltajını düzeltecek zamana sahip olmasını sağlamaktır. Zira, jeneratör kendi voltajını düzenleyecek zamanı bulamadığında performans eksikliği jeneratörü kapanmaya zorlayabilir. Ancak, regülatör düzensizliğe geç cevap vereceği için jeneratör kendi voltajını düzenleyecek ve kapanma riski ortadan kalkacaktır. Kullanıcılar regülatör hızının azaldığının farkına varmayacaklardır. Eğer regülatöre verilen voltajın frekansı 45-65 Hz aralığında değilse, cihaz yükü otomatik olarak devreden ayırır.
 
Eğer siz de ev, şebeke ya da herhangi bir elektronik sistem için regülatör almayı düşünüyorsanız, Güveniş Regülatör'e başvurabilirsiniz. Regülatör modellerimizi incelemek ve regülatör satın almak için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.