Türkçe

Ev İçin Voltaj Regülatörü Nedir?

Ev İçin Voltaj Regülatörü Nedir?

Ev İçin Voltaj Regülatörü, evlerde kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarar. Peki ev için voltaj regülatörü nasıl kullanılır? Konuyla ilgili detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Evlerde genel olarak bilinen voltaj değerleri 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahiptir. Bu durum tüketicilerin eğilimine göre akşam ve gündüz saatlerinde farklılıklar gösterebilir. Kullanılan birçok elektrikli cihaz 50 Hz frekansta ve 220 volt değerinde çalışacak şekilde imal edilmektedir. Bundan dolayı şebeke geriliminin 220 volt değerine sabitlemesi gerekmektedir. Ya da voltaj değerlerinin 160 volt ile 250 volt aralığında olması idealdir. Voltaj seviyesi dengeleme oranı ise saniyede 50 volt olmalıdır. Bu değerler dışında anormal seviyede dalgalanma olması halinde ev regülatörleri kullanılmalıdır.

Regülatör kullanılacak şebeke sistemindeki tüm elektrikli cihazlar listelenerek güçleri hesaplanır. İlk çalışmalarında yüksek akım çeken bobinaj kullanılarak imal edilen motorlu ve transformatörlü cihazlar ayrıca hesaplanmalıdır. Bu tür cihazlar ilk çalışmalarında etiket güç oranından daha fazla güç kullanırlar. Öte yandan motorlu cihazların kullanıldığı şebeke yapının bir faz ya da üç faz olup olmadığına dikkat edilmedir. Doğru regülatör tercihi bu kontrole bağlıdır.

5 KW Regülatör Ne İşe Yarar?

5 kilo watt değerindeki regülatörler tek fazlı kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarayan sistemlerdir. Bu regülatörler 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahip şebekelerde kullanılırlar. Genel olarak bir evde kullanılan aydınlatma ünitelerinde kullanılması uygundur. Sisteme dahil olacak tüm aydınlatma cihazlarının güçlerini toplayarak regülatör gücünü aşıp aşmadığı kontrol edilmelidir. Aydınlatma dışında elektrikli cihazların bağlı olduğu şebekede kullanılması durumunda 10 kilo watt ve üzerinde güce sahip regülatör kullanılmalıdır. 5 kilo watt değerindeki regülatör 220 volt değerindeki tek fazlı şebekeler için özel olarak imal edilmiştir.

15 KW Regülatör Neleri Çalıştırır?

15 kilo watt değerindeki regülatör tek fazlı kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarayan sistemlerdir. Bu regülatörler 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahip şebekelerde kullanılırlar. 10 kilo watt ve 5 kilo watt değerindeki regülatörlere göre kullanım amacı bağlı olduğu şebekede kullanılacak kazanlı şohben, yüksek güç değerine sahip elektrikli ısıtıcılar, fırınlar gibi rezistans kullanılan cihazların çalıştığı ortamlarda kullanılır. Enerji giriş değerleri 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahip şebekeler olmasına rağmen güç oranı yüksek ev cihazlarını şebeke dalgalanmasından korumaya yardımcı olur. Üç fazlı şebekelerde kullanılması uygun değildir.

10 KWA Regülatör Ne İşe Yarar?

10 kilo watt değerindeki regülatör tek fazlı kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarayan sistemlerdir. Bu regülatörler 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahip şebekelerde kullanılırlar. 5 kilo watt regülatöre kıyasla evlerde aydınlatma üniteleri dışında toplam gücü 10 kilo watt üzerine çıkmayan televizyon, bilgisayar, buzdolabı vb. eşyaların bağlı olduğu şebekelerde kullanılması uygundur. Güç hesaplaması yaparken sisteme sonradan dahil olabilecek cihazların eklenmesinde fayda vardır. Toplam güç değerlerinin 10 kilo watt değerini aşması durumunda 15 kilo watt ve üzeri regülatör kullanılmasında fayda vardır.

Elektrik Düzenleyici Ne İşe Yarar?

Elektrik düzenleyici elektrik voltaj seviyesinin belirlenen sabit değerde tutmak için tasarlanmış sistemlerdir. Kimi zaman enerjinin üretiminde, kimi zamanda mesafe uzaklığı nedeniyle şebeke geriliminde istenilen değerden yüksek veya düşük olduğu görülebilmektedir. Elektrik kaynağında meydana gelen yükselme ve düşme durumundan kaynaklı dalgalanmaların önüne geçmek ve çalışan cihazların zarar görmesini engeller. Voltaj seviyesi belli bir seviyede kaldığı durumlarda sorun yoktur. Fakat elektrik şebekelerinden alınan enerji, bağlı olduğu cihazın çektiği enerjiden bağımsız şebeke yapısından kaynaklı olarak elektrik voltaj seviyesinde düşüşler ve yükselişler olabilmektedir. Bu olumsuz durumun önüne geçebilmek ve cihazları korumak amaçlı gerilimi sabitler. Bağlı olduğu şebekenin ve cihazın yapısına göre Alternatif Akımdan, Alternatif akıma (AC / AC), Doğru Akımdan, Doğru Akıma (DC- DC) ve Alternatif Akımdan, Doğru Akıma (AC- DC) şeklinde koruma ve dönüştürme işlemi de yapar. Dalgalanmaların olduğu şebeke enerjileri doğrudan cihazlara uygulanmalıdır.

Sonuç olarak ev İçin Voltaj Regülatörü, evlerde kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarar. Evlerde genel olarak bilinen voltaj değerleri 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahiptir. Bu durum tüketicilerin eğilimine göre akşam ve gündüz saatlerinde farklılıklar gösterebilir. Kullanılan birçok elektrikli cihaz 50 Hz frekansta ve 220 volt değerinde çalışacak şekilde imal edilmektedir. Bundan dolayı şebeke geriliminin 220 volt değerine sabitlemesi gerekmektedir. Ya da voltaj değerlerinin 160 volt ile 250 volt aralığında olması idealdir. Voltaj seviyesi dengeleme oranı ise saniyede 50 volt olmalıdır. Bu değerler dışında anormal seviyede dalgalanma olması halinde ev regülatörleri kullanılmalıdır.

5 kilo watt değerindeki regülatörler tek fazlı kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarayan sistemlerdir. Bu regülatörler 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahip şebekelerde kullanılırlar. Genel olarak bir evde kullanılan aydınlatma ünitelerinde kullanılması uygundur. Sisteme dahil olacak tüm aydınlatma cihazlarının güçlerini toplayarak regülatör gücünü aşıp aşmadığı kontrol edilmelidir. Aydınlatma dışında elektrikli cihazların bağlı olduğu şebekede kullanılması durumunda 10 kilo watt ve üzerinde güce sahip regülatör kullanılmalıdır.

10 kilo watt değerindeki regülatör, tek fazlı kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarayan sistemlerdir. Bu regülatörler 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahip şebekelerde kullanılırlar. 5 kilo watt regülatörlere göre evlerde aydınlatma üniteleri dışında toplam gücü 10 kilo watt üzerine çıkmayan televizyon, bilgisayar, buzdolabı vb. eşyaların bağlı olduğu şebekelerde kullanılması uygundur.

15 kilo watt değerindeki regülatörler tek fazlı kullanılan şebeke elektriğinin düşmesi ve yükselmesi sırasında oluşan dalgalanmayı önlemeye yarayan sistemlerdir. Bu regülatörler 50 Hz frekans ve 220 volt ile 380 volt gerilim değerine sahip şebekelerde kullanılırlar. 10 kilo watt ve 5 kilo watt değerindeki regülatörlere göre kullanım amacı bağlı olduğu şebekede kullanılacak kazanlı şohben, yüksek güç değerine sahip elektrikli ısıtıcılar, fırınlar gibi rezistans kullanılan cihazların çalıştığı ortamlarda kullanılır.

Elektrik düzenleyici elektrik şebekelerinden alınan enerjinin ani yükselme ve düşme gibi oluşabilecek durumlarda gerilimi sabit tutmak için üretilmiş regülatör devreleridir. Şebekeden gelen enerjiyi sabit tutma işlemine regülasyon denilmektedir. Regülasyon işlemi ise Voltaj Regülatör Devreleri ile sağlanmaktadır. Görevi enerji kaynağından başlayarak şebeke üzerinde yer alan elektrikli cihazlara aktarılan enerjide meydana gelen yükselme ve ani düşüşleri cihazların zarar görmeyeceği en uygun değerde sabit tutmaktır. Kullanıldıkları şebeke ve bu şebekeye bağlı cihazların türüne göre fiziksel büyüklükleri, hızı, basıncı, gerilimi ve frekans değerleri en uygun değerde üretilir. Enerjiyi yükseltme ya da düşürme işleminde ise elektronik devre kullanılır.