Türkçe

Regülator Nedir ve Nasıl Çalışır?

Regülator Nedir ve Nasıl Çalışır?

Elektrikli aletlerde sıkça kullanılan regülatör, çoğu cihazda bulunan elemanlardır. Regülatörler, elektronik cihazların daha verimli kullanılması ve gerilimde oluşabilecek dengesizlikler sonucunda sistemlerin hasar almasını engellerler. Çoğu yerde karşımıza çıkan bu cihazlar ile ilgili en sık sorulan sorular “Regülatör nedir?” ve “Regülatör nasıl çalışır?” sorularıdır. Biz de bu yazımızda bu iki soruya cevap vereceğiz.
 
Regülatör Nedir?
 
Regülatör, alçak gerilim sistemlerinde enerjinin az veya çok gelmesi gibi dengesizlik durumlarında gerilim regülasyonunu sağlayan cihazlara verilen addır. Şebeke gerilimindeki dengesizlikleri düzenleyen regülatör, verimin düşmesini engeller.
 
Regülatör; frekans, güç, hız, basınç, gerilim ve akım gibi fiziksel büyüklükleri belirli bir düzeyde sabit tutar. Bunun dışında, regülatörler; elektronik koruma sistemi vasıtasıyla ayar dışındaki gerilimlerdeki düşme ve yükselmelerde de çıkış gerilimini elektromekanik olarak kesip oluşabilecek herhangi bir hasarı önler. Bu özelliği sebebiyle bilgisayar, faks makineleri, laboratuvar cihazları, ev ve aydınlatma sistemleri gibi şebekelerde regülatör kullanımına başvurulur. 
 
Aşırı gerilim koruyuculuğu olmayan regülatörlerin aşırı gerilimlerde kullanılmaları önerilmez. Regülatörlerin en çok kullanıldığı sistemler trafo mesafelerinin çok uzak olduğu kırsal kesimler ile organize olmayan sanayi bölgelerinde yer alıp fabrikalarla aynı trafoyu kullanan sistemlerdir.  
 
Regülatör Nasıl Çalışır?
 
Regülatör, genelde trafo ya da hassas yapılı varyak sistemlere seri bağlanarak çalışır. Güçlendirici görevi gören bu cihazlar gerilim dengelemesini ayarlarlar. Regülatör, temelde bir bulucu eleman, bir servo motor ve yayım organından oluşup karmaşık ve basit tiplere sahiptir. Yük tarafında oluşan bir kısa devrede regülatörler meydana gelen büyük akımların gitmesini sağlar.
 
Basit tip regülatörler ne yazık ki az önce bahsettiğimiz değişikliklere anında cevap veremezler, oluşabilecek bir düzensizliğe anında cevap verecek bir regülatör arandığı takdirde karmaşık tip regülatörler kullanılmalıdır. Şönt sezmeli seri regülatör olarak bilinen bu regülatörler küçük değişimlere dahi anında cevap verirler. 
 
Regülatörü koruyan elemanlar ise regülatörden tamamen ayrıdır. Bu elemanlar çoğunlukla regülatör iş yapamaz duruma geldiğinde devreye girip sistemi ya da makineyi durdururlar. Regülatörlerde, şebekeden gelen alternatif akım elektronik servo devre ile ilk olarak trafoya sonra varyak’a aktarılır. Varyak’a bağlı olan motor ve motorun uçları servo devreye bağlanır; servo devre ise güç aldığı bir trafoya bağlıdır.
 
Regülatör Nasıl Bağlanır? 
 
1 fazlı statik regülatörlerde cihazın giriş-çıkış bağlantısı cihaz üzerinde verilen şemaya bağlı kalınarak yapılmalıdır. Elektrik panosundan alınacak 1 faz ile nötr kablosu, cihazın arka panelindeki klemens grubuna bağlanır. 
 
3 fazlı statik regülatörlerin bağlantısı da 1 fazlı statik regülatörlere benzer bir şekilde cihaz üzerinde verilen şemaya bağlı kalınarak yapılır. Cihazın elektrik panosundan 3 faz ile nötr kablosu alınıp arka paneldeki klemens grubuna soldan itibaren L1-L2-L3 ve N olarak sırayla bağlanır, ardından beslenecek yükün nötr ve faz bağlantısı sırasıyla yapılır.