Türkçe

Ev için kaç kva regülatör gerekli

Ev için kaç kva regülatör gerekli

Çoğu elektronik alet gibi evimizdeki cihazlar için de regülatör kullanılır. Elektrikli aletlerde sıkça kullanılan regülatör, çoğu cihazda bulunan önemli bir elemandır. Regülatörler, elektronik cihazların daha verimli kullanılmasına ve gerilimde oluşabilecek dengesizlikler sonucunda sistemlerin hasar almasını engellemeye yararlar. Söz konusu regülatör olduğunda, “Ev için kaç kva regülatör gerekli?” sorusu da sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Biz de bu sorunun cevabını sizlerle paylaşacağız.
 
Regülatör Nedir?
 
Öncelikle sık sorulan önemli bir soruyla başlayalım: Regülatör nedir? Regülatör, alçak gerilim sistemlerinde, enerjinin az veya çok gelmesi gibi dengesizlik durumlarında gerilim regülasyonunu sağlayan cihazlara verilen addır. Şebeke gerilimindeki dengesizlikleri düzenleyen regülatör, verimin düşmesini engeller ve cihazlarımızın herhangi bir sorun olmadan çalışmasını sağlar. Bu sebeple, regülatörler, elektrikli cihazlar söz konusu olduğunda en önemli elemanlardan sayılırlar.
 
Regülatör; frekans, güç, hız, basınç, gerilim ve akım gibi fiziksel büyüklükleri belirli bir düzeyde sabit tutmanın yanı sıra elektronik koruma sistemi vasıtasıyla ayar dışındaki gerilimlerdeki düşme ve yükselmelerde de çıkış gerilimini elektromekanik olarak kesip oluşabilecek herhangi bir hasarı önler. Bu özelliği sebebiyle bilgisayar, faks makineleri, laboratuvar cihazları, ev ve aydınlatma sistemleri gibi şebekelerde regülatör kullanımına başvurulur. Aşırı gerilim koruyuculuğu olmayan regülatörlerin aşırı gerilimlerde kullanılmaları önerilmez. 
 
Ev İçin Kaç Kva Regülatör Gerekli?
 
Kırsal kesimlerde genelde voltaj 150 voltun altına düşebileceği için bu yerlerde şehir merkezi gibi yerleşimlere göre daha düşük kva’lık regülatörler kullanılabilir. Eğer evinizde 150 voltun altına düşmeyen bir enerji varsa standart elektronik eşyaların (televizyon, bilgisayar, vesaire) bulunduğu bir ev için 10kva’lık bir regülatör yeterli olacaktır. Bunun yanında 7,5kva ile 10kva regülatörler ebat olarak aynı olup daha az elektronik eşyanın bulunduğu bir ev için 7,5kva’lık bir regülatör kullanılabilir. Kva değeri kullanılan elektronik cihazlara göre belirleneceği için sadece televizyon ve aydınlatma için 5kva regülatör yeterli olacaktır. Ama, eğer evde bulaşık makinesi gibi diğer elektronik eşyalar da bulunuyorsa o zaman daha büyük kapasiteli bir regülatör kullanılmalıdır. Elektrikli kazanlı şofbenin olduğu bir ev için en ideal regülatör ise 15kva’lık bir regülatördür.
 
Statik Regülatör ile Servo Regülatör Arasındaki Farklar Nelerdir?
 
İki regülatör arasındaki fark genel olarak statik regülatörün daha hafif olması, daha hızlı voltaj düzenleme hızına sahip olması, içinde hareketli parça barındırmamasıdır. Bunun yanında servo regülatör ise, statik regülatöre göre daha ekonomiktir, her alanda denenmiş olduğu için daha geniş bir kullanım alanına sahiptir ve ev kullanımı için ideal sayılır.
 
Statik Regülatör Nasıl Çalışır?
 
Regülatör, genelde trafo ya da hassas yapılı varyak sistemlere seri bağlanarak çalışır. Güçlendirici görevi gören bu cihazlar gerilim dengelemesini ayarlarlar. Regülatör, temelde bir bulucu eleman, bir servo motor ve yayım organından oluşup karmaşık ve basit tiplere sahiptir. Yük tarafında oluşan bir kısa devrede regülatörler meydana gelen büyük akımların gitmesini sağlar.